söndag 26 maj 2013

finally done.

THE VISION by Camille-Leopold Cabaillot-Lasalle (born 1839), oil on canvas, at Hinton Ampner, Hampshire 
Jag gillar hemtentor! Åtminstone när den huvudsakliga uppgiften är att välja ut två porträtt och sen knåpa ihop en lämplig analys på sisådär tre-fyra sidor. Det är ju så himla kul att ha en anledning att vräka ur sig synnerligen långa meningar och pytsa ut vaga litteratur-referenser i lagom spridda skurar. Någon som är nyfiken på vad det egentligen är jag sysslar med under mina inlåsta instuderingstimmar?
Nåväl, 1800-talstentan jag just skickat in innehåller väl mestadels sånt här: 
(men även lite faktisk fakta)
 
"Den artificiella och opraktiska kostymering som kvinnorna förväntades bära var egentligen direkt olämplig för en levande människa."
 
"Badrum tillexempel, det var ju något som bara vräkiga nyrika befattade sig med."
 
“[…] rooms could be decorated and furnished in neo-Rococo, neo-Greek, neo-Gothic, neo-anything-you-fancied.”

"Som en liten sammanfattning kanske man kan säga att 1800-talet var ett århundrade där det egentligen inte hände så mycket nytt vare sig stilmässigt eller på samhällsnivå, men att det var under den perioden som grunden lades för den sanslöst snabba utveckling som sedan tog sin början i 1900-talets gryning. Frön såddes till det som skulle växa upp och bli till slingrande Art Noveau och sinnrik Art Déco. Feminismens förstfödda dotter förökade sig och försvarade sina välförtjänta landvinningar med näbbar och klor.

Föregående tiders möbelkonst och inredningsideal återanvändes, kopierades och omformulerades om och om igen. Så med nystilar, biedermeier och franskantade blompiedestaler upp över öronen, iklädda krinoliner, kravatter och korsetter var det väl bara en tidsfråga innan man började kvävas och kräva något nytt. Som till exempel enkelhet, självständighet och rösträtt."
 
Dags att däcka.
May all your dreams be big and beautiful!
Ciao.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar